Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Bokslut 2010: Så många kolmiljarder får staten av Vattenfall

Publicerad: 10 Februari 2011, 07:50

Vattenfall går bra och föreslår nu en aktieutdelning till staten på 6,5 miljarder kronor. Mest pengar kommer från tillväxtområdet fossilkraft.


Ämnen i artikeln:

VattenfallPolitikAffärer

För det fjärde kvartalet redovisar Vattenfall en rörelsevinst på 4,9 miljarder kronor, en försämring med 12 procent jämfört med samma period i fjol. För helåret blev däremot resultatet 29.9 miljarder kronor, en förbättring med 6,9 procent. Styrelsen föreslår nu en aktieutdelning till staten på 6,5 miljarder kronor. Förra året delade Vattenfall ut drygt 5,2 miljarder kronor till staten.

”Vi har ökat våra produktionsvolymer och minskat våra drift- och underhållskostnader, och med vår nya verksamhetsstyrda organisation ser jag en stor potential för ytterligare effektivitetshöjningar. Marknadsutsikterna för energiföretagen ser under de närmast kommande åren fortsatt utmanande ut, med pressade marginaler och svag efterfrågeökning. Det är därför av största vikt att vi ökar företagets effektivitet och koncentrerar verksamheten till de områden där vi har konkurrensfördelar och har eller kan nå en stark position”, kommenterar vd Øystein Løseth i bokslutsrapporten.

Vattenfalls totala elproduktion ökade med 8,6 procent till 172,5 TWh under året. Elproduktionen ökade inom alla energislag. Vattenkraft ökade med 4,4 procent till 35,4 TWh, kärnkraftsproduktionen ökade med 5,1 procent till 43,6 TWh, Vindkraft ökade från 1,7 till 2,2 TWh medan biobränsle och avfall ökade från 1,4 till 1,5 TWh. Störst ökning noteras för fossilkraft som ökade med 11,6 procent från 80,4 till 89,7 TWh.

Läs hela bokslutet här.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

VattenfallPolitikAffärer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.