tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Brittisk vinstlott för Vattenfall

Publicerad: 4 januari 2010, 07:14

Vinnarna har utsetts. Round 3 innebär en massivt utbyggd havsbaserad vindkraft i Storbritannien. Vattenfall är med och bygger.

Ämnen i artikeln:

VindenergiVindkraft

100 miljarder pund. Så mycket satsas i round 3 på utbyggnad av brittisk havsbaserad vindkraft, ett jätteprojekt som ska resultera i totalt 25 GW. Premiärminister Gordon Brown har nu meddelat vilka konsortier och bolag som tilldelats kontrakt för utbyggnaden. Bland vinnarna återfinns Vattenfall som tillsammans med Scottish Power får bygga motsvarande 6 GW utanför Norfolk, skriver The Swedish Wire.

Kontraktet är det näst största i projektet som toppas av en 10 GW-utbyggnad för 35 miljarder pund vid Doggers bankar. Enbart nätanslutning av vindkraftparken vid Doggers bankar väntas kosta 6 miljarder pund, skriver Rechargenews. Kontraktet rapporteras ha gått till ett konsortium bestående av RWE AG unit Npower, Scottish & Southern Energy Plc, Norska Statkraft och and Statoil.

De brittiska planerna innebär att en tredjedel av landets energiförsörjning tillgodoses av vindkraft 2020. Projektet ifrågasätts på sina håll.

– Det finns en mängd frågor som ännu inte besvarats. Tillförlitlighet måste vara en av de största. Om en växellåda går sönder i november kommer turbinen att vara nedstängd hela vintern, säger Andy Cox på konsultbolaget KPMG till Sunday Times, enligt The Swedish Wire.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev