Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Brunkol kan bli surdeg för Vattenfall

Publicerad: 21 september 2010, 07:24

Vattenfalls besked om att sälja verksamheter som inte bidrar till att minska CO2-utsläppen antyder att uppgifterna om avyttring av tyska kraftverk är korrekta. Men det är inte självklart att det går att sälja brunkolshanteringen.


Ämnen i artikeln:

VattenfallCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Samtidigt som Vattenfall offentliggör en kursändring för bolaget har uppgifter förekommit, bland annat i Dagens Nyheter, om att brunkolshanteringen ska överges. Men att sälja brunkolsdrivna tyska kraftverk som exempelvis det i Lausitz, blir inte nödvändigtvis en enkel match, säger den tyska energiprofessorn Claudia Kempfert till DN i dag.

– Det är inte helt osäljbart men inte attraktivt, säger Kempfert till tidningen, som säger sig förstå ambitionen att sälja med hänvisning till att kolet i framtiden blir svårt att driva vidare.

Vattenfalls dagbrott Jänschwalde i Niederlausitz.

En faktor är att Vattenfall från och med 2013 måste betala fullt pris för utsläppsrätterna knutna till verksamheten, något som blir dyrt på grund av den koldioxidstinna brunkolshanteringen. Vattenfall undersöker koldioxidfångst, CCS, som en lösning på CO2-problemet men, menar Claudia Kempfert, det löser inte problemet.

– CCS-tekniken sänker dock verkningsgraden och den har också noll acceptans bland befolkningen på orterna där koldioxiden ska lagras, säger Kempfert till DN.

Att den tyska regeringen bestämt sig för att låta de 17 återstående kärnkraftsreaktorerna i landet leva vidare bortom tidigare beslutade 2025 bidrar också till problem med en eventuell försäljning. Förnybar energi ska stå för 80 procent av elproduktionen 2050 vilket kommer att leda till att kolkraften trängs ut, menar Claudia Kempfert.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.