Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Chalmers säljer fossila innehav

Publicerad: 22 Januari 2015, 10:18

Klimatengagemanget bland studenter växer, menar Olivia Linander från 350.org.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 22 januari.

Stiftelsen Chalmers tekniska högskola har beslutat att sälja sina innehav i olje-, gas- och kolbolag. Enligt Olivia Linander från 350.org, en organisation som driver kampanjen ”Fossil Free” mot universitet över hela världen, är Chalmers det första lärosätet i Sverige att ta beslutet att sälja sina innehav i fossila bolag.

– Nu visar Chalmers framfötterna. Det här beslutet ger dessutom ännu mer kämpaglöd till studenter på andra skolor som jobbar för att deras lärosäten ska göra samma sak, säger Olivia Linander till Miljöaktuellt.

I ett mötesprotokoll från Chalmers från i december, som Miljöaktuellt nyligen tagit del av, står:
”Stiftelsen har tillgångar i ytterst få bolag som direkt äger fossila tillgångar, knappt 5 miljoner kronor, 0,2 % av den förvaltade portföljen. Stiftelsen avser att avveckla de bolagen så snart det är möjligt, vilket hanteras inom den löpande förvaltningen.”

I protokollet står även att Chalmers fortsatt aktivt ska exkludera de bolag som "har bundna fossila tillgångar ägda för exploatering".

Olivia Linander hoppas att fler universitet nu ska följa Chalmers exempel. Enligt henne är studenter engagerade i Fossil Free-kampanjen från Lund i söder till Umeå i norr.

– Kampanjen stärks för varje uttalande som kommer som stöttar det här initiativet. Det vi lyckats göra är att återuppliva klimatengagemanget bland studenter, säger Olivia Linander.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.