Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Därför får alla Östersjöländer bakläxa för sitt havsarbete

Publicerad: 31 augusti 2011, 08:13

Sverige klarar sig relativt bra. Men WWF underkänner alla Östersjöländer för sitt havsarbete när deras årliga rankning av Östersjöländernas havsarbete släpps idag.


Ämnen i artikeln:

ÖstersjönHav

Idag släpps Världsnaturfonden WWFs Östersjöbarometer – Baltic Sea Scorecard 2011. Tyskland och Sverige klarar sig bäst, men alla Östersjöländernas havsarbete får ändå underkänt av WWF. Enligt WWF lever inte Östersjöländerna upp till de åtaganden de lovat att genomföra för att skydda havsmiljön och alla har långt kvar att nå sina mål.
– Vi behöver mindre prat och mer handling. Om vi ska lyckas rädda vårt gemensamma hav måste regeringarna arbeta mer effektivt över sektors- och nationsgränser och genomföra överenskomna miljöåtaganden i praktiken. Det behövs ett stärkt ledarskap för att lösa Östersjöns problem, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Sverige och Tyskland klarade sig bäst i rankingen och fick båda två 36 av 79 poäng. Anledningen till att vi är bättre än grannarna kring Östersjön är enligt WWF att Sverige och Tyskland är bäst på att uppfylla de internationella och regionala miljööverenskommelser som fattats. Rankningen tittar på ländernas arbete inom fem områden – övergödning, miljögifter, bevarande av biologisk mångfald, sjöfart, och integrerad havsförvaltning. Tyskland har enligt WWF arbetat hårt för att reducera sina utsläpp av näringsämnen och har samtidigt klarat sig hyfsat bra också inom andra områden. Sverige har visat på ett progressivt arbete inom sjöfart och integrerad havsförvaltning. Sverige ligger ocksåhögre än andra Östersjöländer inom alla områden – förutom skydd av biologisk mångfald, där Sverige ligge bland de sämsta länderna.

Så många poäng har Östersjöländerna fått i WWF:s rankning:

Källa: WWF.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ÖstersjönHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.