söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Därför köper Vattenfall uttjänta gummiträd i Liberia

Publicerad: 18 mars 2010, 07:36

Kraftjätten ska köpa biomassa från uttjänta gummitträd i Liberia. Ett avtal med Buchanan Renewables ska ge 1 miljon ton på fem år.

Ämnen i artikeln:

AffärerMiljöteknikVattenfall

Vattenfall ska skapa en internationell portfölj av biomassa-leverantörer, meddelar företaget som tar ett första steg genom att teckna leveransavtal om biomassa från Liberia-företaget Buchanan Renewables. Avtalet gäller 1 miljon ton under fem år. Syftet är att utvärdera Buchanan som tänkbar leverantör. Buchanan Renewables gör bränsleflis av uttjänta gummiträd från plantager i Liberia.
-Träden har tidigare betraktats som restprodukter och avfall och bränts på fälten. Genom att i stället göra bränsleflis av de gamla träden får bönderna betalt och träden kommer till nytta. För Liberia är det oerhört viktigt att förnya gummiindustrin och öka produktionen, säger Göran Lundgren, ansvarig för Vattenfalls biomassasatsning, i ett pressmeddelande.

I affären ingår två dieselgeneratorer som byggs om till biodieseldrift och flyttas till Liberia. Generatorerna, som tidigare har använts för reservkraft på Gotland, ska mer än fördubbla elförsörjningen i Monrovia, Liberias huvudstad.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev