Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Därför vill Lövin och Romson se ett nytt FN-organ för haven

Publicerad: 5 mars 2012, 12:14

Giriga privata intressen exploaterar haven allt hårdare. Det är dags för ett FN-organ för haven, hävdar Isabella Lövin och Åsa Romson i ett debattinlägg i SvD idag.

Ämnen i artikeln:

Hav

Det är Miljöpartiets Åsa Romson och Isabella Lövin som i Svenska Dagbladets Brännpunkt idag föreslår ett FN-organ för haven. Lövin och Romson konstaterar att två tredjedelar av världens hav ligger utanför nationell jurisdiktion och att detta utnyttjas av giriga, privata intressen som exploaterar haven allt hårdare. Man menar också att multinationella olje- och gasbolag står på kö för att borra i känsliga arktiska vatten.
– Miljöpartiet vill därför se ett nytt FN-organ med ansvar för världshaven, skriver de.

Lövin och Romson konstaterar att det som görs för att skydda haven idag är långt ifrån tillräcklingt. "Näringslivet organiserar sig för fullt i organisationer som World Ocean Council för att lugna makthavare världen över att företagen själva kommer att ta ansvar för världshavens ”hållbara” utnyttjande" skriver de och fortsätter "Men frågan om världshavens överlevnad kan inte överlämnas till enbart privata intressen. En varningssignal som bör tas på största allvar är det växande antalet konferenser på temat Arktis eller djuphaven som anordnas av intressenter vars motiv är att väcka nationell girighet snarare än oro."

Åsa Romson
och Isabella Lövin menar att det är problematiskt att FN inte har någon helhetsbild över havsförvaltningen – utan att fisk-, olje-, gas- och mineralutvinning i haven, biologisk mångfald och havens roll i klimatförändring idag är uppdelade inom olika enheter inom FN. Man konstaterar att FN redan 1992 slog fast att det behövdes en integrerad havsförvaltning – men man slår också fast att det händer för lite. Därför meddelar Romson och Lövin nu att Miljmöpartiet vill se ett nytt FN-organ som tar hand om havsfrågorna. De meddelar också att Miljöpartiet kommer att arbeta för detta genom sina kanaler de Globala gröna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev