Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

De bygger optimistjollar av plastskräp från havet

Publicerad: 31 maj 2018, 10:44

Foto: Pxhere

I projektet ”Optimist för havet” ska plastskräp samlas in för att sedan användas till att tillverka optimistjollar. Bakom projektet står Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet.


På den svenska Bohuskusten spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land varje timme. En stor del av skräpet består av plast. Men nu inleder Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet projektet ”Optimist för havet” med syfte att sprida kunskap om det stora problemet med nedskräpningen av havet.
– Projektet består av tre delar. Den första är att informera och få folk att förstå att den marina nedskräpningen är ett stort problem som berör oss alla på ett eller annat sätt. Den andra är att vi aktivt vill få folk att plocka skräp och inte kasta något i vår miljö och den tredje delen är att vi vill visa på vilket resursslöseri det är att kasta plasten. Det är därför vi bygger de här optimstjollarna av den plast vi plockar upp, säger Jessica Nauckhoff, projektledare på Sjöräddningssällskapet till Aktuell Hållbarhet.

Sjöräddningssällskapet har byggt om fyra av sina miljöräddningssläp så att de även ska fungera för att samla in plast från havet. Optimistjollarna kommer bland annat att användas för att informera och utbilda barn och unga i seglarklubbar och skolor om plastens negativa miljöpåverkan.
– Jollen är en produkt som kommer att användas på riktig när Seglarskolan erbjuder prova-på-segling, vid utbildning och vid andra event, säger Jessica Nauckhoff.

Bakom tillverkningen av båtarna står Chalmers Innovation som har viss erfarenhet med att skapa produkter av återvunnen plast.
– Det här är inte helt nytt för dem men vi försöker jobba så rått som möjligt, alltså vi vill slippa använda pellets och istället försöka använda kolpellets i den renaste formen i tillverkningen. Det känns väldigt spännande, säger Jessica Nauckhoff som hoppas att man kan använda sig mer av återvunnen plast vid när man bygger båtar i framtiden.
– Det hoppas jag verkligen men först måste man så klart titta på hur det ska fungera med märkning, krav och så vidare. Det är ju viktigt att titta på vilken typ av plast man använder så det finns ju en del frågor man måste lösa först, säger Jessica Nauckhoff.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.