Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Den dolda orsaken till vattennivåhöjningen

Publicerad: 26 september 2011, 08:10

Sakta men säkert höjs havsvattennivåerna då isen smälter på Jorden. Men smält is är inte den enda källan till att havsvattnet stiger.


Ämnen i artikeln:

Hav

Vattennivåerna stiger – och de flesta tänker omedelbart på smältande isar och klimatförändring. Men det finns en ytterligare "dold" orsakt till att vattennivåerna stiger – nämligen människans vana att pumpa upp grundvatten. Enligt forskaren Leonard Konikow vid Geological Survey i USA har 45000 kubikkilometer vatten pumpats upp under perioden 1900-2008, och det mesta av detta vatten har hamnat i haven. Totalt står grundvatten för 1,26 centimeter av den totala havsnivåhöjningen på 17 cm som skett under samma period. Det skriver New Scientsit på söndagen.

En dryg centimeter kanske inte låter så mycket, men tömningen av Jordens grundvatten har accelererat kraftigt de senaste 60 åren – och extra snabbt har ökningen skett det senaste årtiondet. Över 1300 kubikkilometer vatten togs upp från grundvattnet under perioden 2000-2008 – vilket stått för 0,36 cm av den totala havsnivåökningen på 2,79 cm under samma period.

Enligt Konikow berättar för New Scientist att få forskare tar hänsyn till grundvattnet vid bedömningar av havsnivåer, och att de beräkningar som gjorts varit dåligt underbyggda. Konikow bygger sina egna beräkningar på föränringar i grundvattennivåerna vid 46 väl studerade grundvattenkällor. Han har sedan extrapolerat siffrorna till resten av världen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.