Vatten och hav
Diklofenak spårat i många svenska vatten
Publicerad: 1 december 2020, 10:17
Ny rapport från Svenskt Vatten larmar om höga halter av läkemedlet diklofenak i sjöar och vattendrag. Foto: Henrik Montgomery TT
Svenskt Vatten manar apoteken och dagligvaruhandeln att sluta sälja det enda receptfria läkemedel som innehåller särskilda förorenande ämnen - diklofenak.
På 18 platser i landet har rester av det miljöskadliga läkemedlet diklofenak uppmätts i nivåer över gränsvärdena för sjöar, vattendrag och kuststräckor. Därtill finns det risk att gränsvärden överskrids på ytterligare 109 platser. Förekomsten är större än vad som tidigare kunnat påvisas genom mätningar. Det framkommer i en ny rapport från branschorganisationen Svenskt Vatten.
”Situationen är allvarlig för våra gemensamma vatten och nu är det dags att vi får en betydligt klokare användning av diklofenak”, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.
Diklofenak är ett antiinflammatoriskt läkemedel, och har inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande egenskaper. Tidigare var det helt receptfritt, men från och med i juni i år krävs recept för tabletter och kapslar. Däremot är dikolfenak i form av sprej och gel fortfarande receptfritt.
Ett stort problem med både gel och sprej, enligt Svenskt Vattens rapport, är att endast en liten del av det verksamma ämnet tas upp av kroppen. Mer än 90 procent absorberas inte, utan sköljs direkt av i duschen, badet eller när kläder tvättas. Sedan går det via avloppen till reningsverken och vidare ut sjöar och vattendrag.
Ämnet är skadligt i vattenmiljöer och kan bland annat påverka fiskars njurar. En enda tub med diklofenak räcker för att överskrida gränsvärdet för så kallade god ekologisk status för kustvatten motsvarande 232 stycken 25-metersbassänger. Förra årets såldes 4,4 ton enligt E-hälsomyndighetens statistik. Den receptfria gelen stod för ungefär hälften av försäljningen.
Läs rapporten ”Reningsvärk”