lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Djuphavsgruvor med oklara miljökonsekvenser

Publicerad: 30 april 2014, 08:15

För första gången har ett företag fått tillstånd att utvinna metaller på havsbotten. Men gruvbrytningen kan få konsekvenser för livet i djuphaven.

Ämnen i artikeln:

KanadaKinaFnHav

För första gången har ett företag fått tillstånd att utvinna metaller på havsbotten. Det är det kanadensiska företaget Nautilus minerals som kommer ta upp bland annat koppar och guld från havsbotten utanför Nya Guinea. Det rapporterar SVT.

Med hjälp av fjärrstyrda grävmaskinsliknande undervattensfarkoster ska företaget utvinna koppar, guld och silver som sitter fast på bergsformationer som bildats av mineral som strömmar ut ur heta källor på i vulkaniskt aktiva områden på 2000 meters djup. Eftersom man aldrig brutit metaller på liknande sätt tidigare är det svårt att veta hur stora miljökonsekvenserna blir men om företaget begränsar sig till vissa områden och sparar aktiva hetvattenkällor kan man minska påverkan eftersom de flesta djur har flyttat därifrån.

Förutom mineral som finns vid heta källor så finns också mängder metaller bundna i så kallade noduler i bottensedimenten. Länder som USA, Kina, Indien och Tyskland har redan mutat in områden i världshaven i väntan på de FN-tillstånd som behövs för utvinning på internationellt vatten. Kunskapen om de arter som lever i djuphaven är bristfällig men det ökade intresset för metaller i haven har lett till att forskningen om dessa områden fått ett uppsving. Detta är positivt menar marinbiologen Thomas Dahlgren på det norska forskningsinstitutet Uni research, som hoppas att forskarna nu ska få fram tillräcklig information för att kunna påverka de regler som utformas för gruvdriften.

Även Norge har visat sig intresserade av djuphavsgruvor. I området mellan ön Jan Mayen och Svalbard finns metaller värda uppskattningsvis 400-1000 miljarder norska kronor. Det norska företaget Nordic mining planerar för en provbrytning där inom kort.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev