Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Döda havsörnar kan bli fall för vindkraftspark

Publicerad: 13 oktober 2009, 08:08

25 havsörnar har dött i kollision med vindkraftverken på norska Smöla. I en opublicerad rapport rekommenderar en expert från Bernkonventionen att anläggningen stängs eller stängs av under delar av året.


Ämnen i artikeln:

NorgeVindkraft

Norska ornitologer har under lång tid protesterat mot den stora vindkraftsparken på ön Smöla utanför Trondheim- området hyser landets största population av havsörn och 25 av dem har dött i kollision med de snurrande rotorbladen, rapporterar NRK, Norges Radio.

Under sommaren har en biolog på uppdrag från Bernkonventionen undersökt förhållanden på plats. I en rapport som publiceras i november säger denne att problemen ”negligerats” och rekommenderar att vindkraftsparken läggs ned eller stängs av under örnungarnas uppväxttid.

Norge bör även revidera planerna på nya vindkraftsparker, menar experten.

Den 30 år gamla Bernkonventionen kom till bland annat för att skydda utrotningshotade europeiska fåglar och deras livsmiljöer – och även om konventionen inte är rättsligt bindande för Norge så tror lokala ornitologer att rapporten kommer att få stor betydelse för den fortsatta utvecklingen

.
Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

NorgeVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News