Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Droppbyggnaden som förvandlar luft till dricksvatten

Publicerad: 11 Februari 2011, 10:15

Water Building Resort använder solenergi för att omvandla luft till dricksvatten. Och är samtidigt ett stort temahus för att öka medvetenheten om vatten och förnybar energi.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikSolenergiVattenreningGreentechForskningIngenjör

Arkitekten Orlando de Urrutia har ritat den futuristiska, droppformade och självförsörjande byggnaden. Droppens södra fasad är täckt med transparanta solceller som både genererar energi och släpper in ljus. Norra sidan är försedd med ett slags gallerverk för ventilation samt Teex Micron-utrustning som konverterar fuktig luft och kondens till rent dricksvatten.

Droppen, som är designad speciellt för varma och fuktiga kustområden, har också en anläggning på bottenvåningen där salt- och regnvatten renas till dricksvatten, samt teknisk utrustning för att kontrollera vattenkvaliteten, skriver de Urrutia på sin hemsida.

Byggnaden är tänkt som en semester- eller konferensanläggning och de övre våningarna är vigda åt hotell- och konferensrum, restauranger, gym, spa och utställningshallar. Arkitekten ser gärna att allt genomsyras av temat vatten och förnybar energi.

Pricken över, eller kanske snarare under, i:et är ett undervattensakvarium som ger besökarna möjlighet att spana in havets vilda fiskar och växter.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.