fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Europas flodvatten kan orsaka svensk gödningschock

Publicerad: 14 juni 2013, 10:31

Flodvatten från Centraleuropa är på väg upp mot svenska vatten. Flodvattnet kan enligt SMHI skapa mördaralger på västkusten.

Ämnen i artikeln:

Hav

SR Hallandsnytt berättar om hur flodvattnet från det översvämmade Centraleuropa just nu är på väg upp mot Nordsjön. Enligt SMHI kan vattnet orsaka kaos och död i den känsliga marina miljön på västkusten. Enligt SMHI i Göteborg har detta hänt tidigare.
– Den första som jag känner till är den stora algblomningen som vi hade 1988, då det blev en skadlig algblomning i hela Västerhavet – den så kallade chrysocromulinablomningen. Det är en art växtplankton som då kom att dominera fullständigt och som skadade både fiskar och filtrerande organismer, som musslor, säger Bengt Karlsson, marinbiolog på SMHI till Hallandsnytt.

Enligt SMHI så går vattnet vanligtvis via den Jyllandskusten upp mot Skagen och in mot Bohuskusten. En del av flödet viker av vid Skagen och ner mot Kattegatt. Vattnet från Europa behöver dock inte ge övergödningseffekter. 1995 översvämmades både Elbe och Rehn men den gången späddes vattnet ut av ett ovanligt salt bräckvatten vilket lett till att övergödningen av västkusten uteblev.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev