Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Europas flodvatten kan orsaka svensk gödningschock

Publicerad: 14 Juni 2013, 10:31

Flodvatten från Centraleuropa är på väg upp mot svenska vatten. Flodvattnet kan enligt SMHI skapa mördaralger på västkusten.


Ämnen i artikeln:

Hav

SR Hallandsnytt berättar om hur flodvattnet från det översvämmade Centraleuropa just nu är på väg upp mot Nordsjön. Enligt SMHI kan vattnet orsaka kaos och död i den känsliga marina miljön på västkusten. Enligt SMHI i Göteborg har detta hänt tidigare.
– Den första som jag känner till är den stora algblomningen som vi hade 1988, då det blev en skadlig algblomning i hela Västerhavet – den så kallade chrysocromulinablomningen. Det är en art växtplankton som då kom att dominera fullständigt och som skadade både fiskar och filtrerande organismer, som musslor, säger Bengt Karlsson, marinbiolog på SMHI till Hallandsnytt.

Enligt SMHI så går vattnet vanligtvis via den Jyllandskusten upp mot Skagen och in mot Bohuskusten. En del av flödet viker av vid Skagen och ner mot Kattegatt. Vattnet från Europa behöver dock inte ge övergödningseffekter. 1995 översvämmades både Elbe och Rehn men den gången späddes vattnet ut av ett ovanligt salt bräckvatten vilket lett till att övergödningen av västkusten uteblev.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.