måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

EUs fiskeförhandlingar nära haveri

Publicerad: 13 maj 2013, 11:29

Årets fiskeförhandlingar i EU kan bli de tuffaste på flera år. 75 procent av Europas fiskbestånd räknas som överfiskade, men EU-länderna är mycket oeniga om hur man ska få en mer hållbar fiskeripolitik.

Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonEu

Spanien och Frankrike utgör kärnan i en grupp som vill stoppa EU-länderna från att röra sig närmare det som EU-parlamentet och den svenska regeringen vill; att snabbt få ner fisket till vetenskapligt hållbara nivåer och förbjuda utkast av fisk, alltså att man slänger oönskade fångster över bord mot en trolig död.

– Vi måste ha rigida regler som bygger upp bestånden så att vi kan få fisk att fiska i våra hav och därefter fisk på våra mattallrikar, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) till Sveriges Radio.

Förhandlingsläget är så låst att hela EU:s fiskerireform är hotad och inför hotet om en totalt kollapsad fiskereform är det nu allt fler länder som överväger att acceptera även en mindre ambitiös förändring. Men från Sveriges sida står man på sig.

– När det gäller att stoppa överfisket finns inget förhandlingsutrymme från vår sida. Det är A och O i en hållbar fiskeriförvaltning, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin (mp) till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev