Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Expert: Dags att stoppa vattenkraftens gräddfil i miljöprövningar

Publicerad: 3 juli 2014, 04:27

Vattenkraftsbranschen har haft autobahn i 100 år. Nu är det dags att lagstiftningen moderniseras, menar WWFs vattenexpert.


Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenVattenfallWWF

Regeringens vattenutredare Henrik Löv har lagt fram förslag för att skärpa miljökraven på vattenkraft.  Lagstiftningen är ålderdomlig och omprövningstakten har varit mycket låg med ett fåtal prövningar per år. Frågan diskuterades på ett av Naturskyddsföreningens seminarium i Almedalen.

– Vattenkraftsbranschen håller emot. De har haft autobahn på det här området i 100 år till skillnad från andra och det är klart att de inte vill ha krav på sig som kostar pengar, säger Lennart Gladh, vattenexpert på WWF.

Han säger att det gått från att vara ett ordkrig till att i alla fall bli en diskussion om förslagen i utredningen, men där parterna fortfarande står långt från varandra. Det råder till exempel fortsatt oenighet om vilka miljökrav det går att ställa på de stora kraftverken i Norrlandsälvarna.

– Det kan inte vara så att staten och skattebetalarna ska stå för alla kostnader i det här, för att få förändringar till stånd. Sen är det upp till exempelvis Vattenfall att agera på egen hand om de vill införa detta frivilligt eller inte, säger Lennart Gladh.

Förslagen i utredningen har skickats ut på remiss och svaren ska vara inne i slutet av oktober.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.