torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Experten förklarar: Så påverkar havsnivåhöjningen Grönland

Publicerad: 6 juli 2016, 04:52

Efter att Centerpartiet och Annie Lööf varnat för att Grönland kan komma att slukas av havet har frågorna strömmat till redaktionen. Hur påverkas egentligen Grönland av klimatförändringen? Vi fick hjälp av Erik Kjellström, klimatforskare vid SMHI, för att reda ut frågan.

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Erik_Kjellstrom200x250

Erik Kjellström, SMHI.

Klart är alltså att Grönland inte kan slukas av havet då Grönlands högsta punkt är 3 700 meter. Inte heller kommer inlandsisen att smälta helt under en nära framtid. Erik Kjellström, klimatforskare vid SMHI:s Rossby Centre, förklarar att en ytterligare komplikation i sammanhanget är att havsnivåförändringen vid Grönland till följd av en avsmältning av inlandsisarna beror på vilken av de stora isarna som smälter.
”Om landisen på Antarktis smälter stiger havsnivån vid Grönland men om det ’bara’ är den grönländska landisen som smälter blir förändringarna i närheten av Grönland faktiskt de omvända. Det låter kanske konstigt men det har med regionala gravitationseffekter att göra. När isen, som ju representerar en stor massa, försvinner minskar jordens gravitation något i området. Det här leder till att vattnet i haven inte dras dit i lika hög utsträckning som när gravitationen är kraftigare”, skriver Erik Kjellström till Aktuell Hållbarhet.

Erik Kjellström berättar också att forskare har räknat på den här gravitationseffekten och vid en tänkt avsmältning av en av de stora isarna som motsvarar en meters global havsnivåhöjning skulle havsnivån i närheten av Grönland alltså istället sjunka om det är Grönlandsisen som smälter.
”Sen är det ju naturligtvis så att delar av det som finns under landisen på Grönland är nedtryckt under havsnivån så att om isen helt försvann skulle dessa områden ändå hamna under havsytans nivå, oavsett förändringarna i global havsnivå, kanske är det detta som tänktes på av talskrivaren”, skriver Erik Kjellström vidare.

Att Grönland skulle slukas av havet är alltså inte särskilt troligt. Däremot skulle kartan över Grönland definitivt behöva ritas om vid en total avsmältning av Grönlandsisen, menar Erik Kjellström.

Erik Kjellström rekommenderar slutligen läsning av IPCC:s senaste rapport om havsnivåhöjningar. Det kan vara viktig läsning för framtida talskrivare som vill skriva om havsnivåhöjningar.

IPCC: Sea level change

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev