Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

FAO varnar: 1,8 miljarder människor kan lida av vattenbrist 2025

Publicerad: 21 mars 2011, 11:27

Inför FN:s Världsvattendag som firas i morgon vill FN nu passa på att lyfta fram skogsskövlingens roll när det kommer till den omfattande förlusten av dricksvatten.

Ämnen i artikeln:

Fn

FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, har utsett 2011 till det internationella skogsåret. När nu samtidigt Världsvattendagen hålls i morgon vill man slå ett slag för att öka medvetenheten kring sambandet mellan vatten, jord, och skogar.

Om knappt 15 år tror FAO att runt 1,8 miljarder människor kommer att bo i områden med allvarlig vattenbrist samtidigt som två tredjedelar av världens befolkning kommer att känna av vattenstress. Denna negativa utveckling beror till stor del på skogsskövlingen som, trots att den enligt FAO bromsar in, fortfarande kan beskrivas som “alarmerande hög”.

– Skogarna är en viktig del i vattnets kretslopp, säger Eduardo Rojas-Briales, biträdande generaldirektör för FAO:s skogsavdelning, i ett pressmeddelande. De minskar effekterna av översvämningar, motverkar jorderosion, reglerar grundvattennivån och säkerställer en vattentillgång av hög kvalitet för människor, industri och jordbruk.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev