Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Finansmarknadsministern: ”Vattenfall stod med byxorna nere”

Publicerad: 1 juli 2014, 03:40

Det svenska energibolagets agerande i Tyskland var uppe för diskussion när Peter Norman (M) frågades ut på Naturskyddsföreningens seminarium.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenPeter NormanSvante AxelssonVattenfall

Vattenfalls kolkraftssatsningar i Tyskland var i fokus under Almedalsveckans andra dag när Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen frågade ut finansmarknadsminister Peter Norman.

Norman berättade om Vattenfalls mål till år 2020, att minska sina utsläpp från dagens nästan 100 miljoner ton koldioxid per år till 65 miljoner ton per år. Norman förklarade också att Vattenfall hamnat "i en helt hopplös situation" när det gäller de investeringar man tidigare gjort.

– Till exempel hade Vattenfall en övertro på att kunna binda koldioxid i marken. Men olika länder sa nej till och då stod man där med byxorna nere, sa Norman under seminariet.

Norman berättade även om ansvarsfrågan när det gäller Vattenfalls beslut att bygga ut sina brunkolsdagbrott i Tyskland.

– Om vi tar Tyskland och kolet, så är det Tysklands regering och Tysklands kommuner som bestämmer om de ska bryta kol eller inte. Det är inte Vattenfall som bestämmer det. Sen är det Vattenfall och andra som gör detta jobb, men det är inte Vattenfall som bestämmer att man ska bryta kol.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev