Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Fiskerijättar i samarbete för mer hållbar förvaltning av världshaven

Publicerad: 14 december 2016, 12:52

I ett nytt samarbete som initierats av Stockholm Resilience Center har åtta av världens största fisk- och skaldjursföretag gått samman och skapat ett handlingsprogram för hållbar förvaltning av världshaven.


Programmet innehåller tio punkter som företagen förbinder sig att arbete med. Det gäller bland annat åtgärder för att stoppa olagligt fiske, minska utsläpp och mikroplaster, samt förbättra arbetsvillkoren för de som arbetar inom fiskerinäringen genom att säga upp avtal med de leverantörer som kan ha kopplingar till slavliknande arbetsförhållanden eller barnarbete.

För att man ska klara av att genomföra de tio punkterna i programmet på ett effektivt sätt planerar företagen inom samarbetet att starta ett nytt projekt ”Seafood Business for Ocean Stewardship” som ska koppla samman globala företag inom fiske och vattenbruk med varandra, och med ledande forskare över hela världen. På Stockholm Resilience Center välkomnar man initiativet. Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Center säger i ett pressmeddelande att det begränsade antalet stora aktörer inom fisk- och skaldjursnäringen gör att vd:arna på företagen har stor makt att påverka branschen och bidra till en mer hållbar förvaltning av världshaven.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.