tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

FN-förhandlingar om globalt havsavtal i gång

Publicerad: 16 augusti 2022, 09:46

De stora valarna, som de här kaskeloterna i Stilla havet, för stora mängder näringsämnen från havsdjupen upp till havsytan. Foto: CHRIS BANGS

I går startade de slutliga förhandlingarna i New York som hoppas leda till ett globalt starkt havsavtal. Greenpeace menar att det är avgörande för att haven ska kunna återhämta sig.

Ämnen i artikeln:

Havs- Och VattenmyndighetenGreenpeaceFiske

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


I går startade de slutliga förhandlingarna om ett globalt havsavtal. Förhandlingarna pågår i New York fram till den 26 augusti och har föregåtts av åtaganden från 49 länder, däribland Sverige, om att leverera ett ambitiöst avtal. Havsavtalet rör den del av haven som ligger utanför nationell jurisdiktion, det vill säga 95 procent av världshaven. Avtalet rör bevarande och hållbart utnyttjande av marin biologisk mångfald. Främst handlar det om fyra områden: Marina genetiska resurser inklusive vinstdelning av dem; frågor som mätning och naturbevakning inklusive av skyddade områden; miljökonsekvensbeskrivningar samt kapacitetsuppbyggnad och överföring av marin teknologi.

Den biologiska mångfalden i haven är intimt förknippad med klimatförändringen, då havsmiljön både påverkar och påverkas av den.

Enligt Greenpeace är det avgörande att nå fram till ett starkt havsavtal i New York om det ska gå att skydda 30 procent av haven till 2030, något som forskare anser krävs för att haven ska kunna återhämta sig, enligt organisationen.

”Regeringar har diskuterat ett globalt havsavtal i två decennier. Under den tiden har haven förlorat mycket av sin biologiska mångfald, och samhällen som är beroende av havets resurser lider. Fiskbestånden är allvarligt utfiskade av industriella fiskefartyg, ofta från EU, och hotar redan försörjningen och livsmedelssäkerheten för miljontals människor”, säger Sandra Lamborn, havsansvarig vid Greenpeace i Sverige, i en kommentar.

Läs om första dagens förhandlingar 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev