onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

FN:s havskonferens enar världens länder kring skydd av haven

Publicerad: 4 juli 2022, 09:27

Världens länder har skrivit under en deklaration om skydd av haven. Foto: Getty Images/Everste

Världens länder har enats om att stärka skyddet av världshaven. FN:s havskonferens som avslutades förra veckan välkomnas av WWF.

Ämnen i artikeln:

Hav

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


FN:s havskonferens i Lissabon som avslutades i fredags resulterade i ett åtagande från världens länder att skydda världshaven från nuvarande och kommande hot. Bland de hot som tas upp i den undertecknade deklarationen ingår marin nedskräpning, skadligt fiske, förlust av biologisk mångfald och försurning. I och med undertecknandet förbinder sig FN-länderna till ökade ambitioner inom alla områden för att förbättra havens hotade status.

Konferensen välkomnas av bland andra Världsnaturfonden, som pekar på att nya åtaganden presenterats. Bland annat har Colombia satt nya mål för skydd av naturen till havs och på land. Dessutom har flera öar i Stilla havet gått samman för att skydda havsmiljöer mot gruvdrift till havs.

En av de större frågorna under havskonferensen har handlat om marin nedskräpning och förekomsten av engångsartiklar av plast samt mikroplast. Stort fokus har även varit på behovet av teknikutveckling och innovation för att skydda haven.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev