måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Företag bjuds in till ny marin forskningssatsning

Publicerad: 19 januari 2022, 10:20

Det marina forskningscentret Kristineberg ligger i Fiskebäckskil i Lysekils kommun. Foto: Jonas Lindstedt/TT

Chalmers satsar tillsammans med forskningsinstitut på att skapa Europas ledande marina forsknings- och innovationsmiljö.

Ämnen i artikeln:

Hav

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


I en nysatsning på den marina forskningsstationen Kristineberg går Chalmers samman med Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet och Rise för att skapa en ledande marin forskningsmiljö i Europa. 

Satsningen innebär bland annat att stationen under namnet Kristineberg Center blir en öppen och inkluderande marin forsknings- och innovationsmiljö för akademi, utbildningar, företag, myndigheter, organisationer och individer. 

”Våra hav har en nyckelroll om vi ska lösa de utmaningar vi står inför med tryggad livsmedelsförsörjning, förnybar energi, nya material och mycket mer. Samtidigt som vi måste förvalta och säkra havens ekosystem. Kristineberg Center är en viktig del i vår satsning inom blå ekonomi med levande kustsamhällen och hållbara hav”, säger Marie Fossum Strannegård, vd för IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar till den nya satsningen.

På Kristineberg bedrivs redan många olika typer av projekt inom en rad marina områden. Några av dem innefattar att utveckla nya material och livsmedel från havet. Andra rör klimatets påverkan på det marina livet och omfattar både undervattensrobotar och digital teknik.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev