söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Forskare: Spara fisk i havet för att rädda klimatet

Publicerad: 23 maj 2022, 10:01

Stora individer skulle kunna behöva lämnas kvar i havet om en ny princip om maximalt uppfångande av koldioxid införs inom fisket. På bilden fiskar norska fiskare skrei, en torskpopulation som vandrar mellan Barents hav och norska atlantkusten. Foto: Cornelius Poppe / TT

Hotet om överfiske handlar inte längre bara om att skydda bestånden för att få ökade fiskfångster i framtiden. Nu handlar det också om att det behövs mer biomassa i havet, för klimatets skull. Det menar forskare.

Ämnen i artikeln:

Fiske

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det är dags att överge principen om maximalt hållbart uttag inom fisket, så kallat ”maximum sustainable yield”, MSY. Vi måste nämligen också tänka på klimatet, menar forskare vid Göteborgs universitet och Havsmiljöinstitutet.

I en nyligen publicerad artikel föreslår forskarna en klimatreform inom fisket, där uttaget förutom principen om maximalt hållbart uttag även styrs av en princip om maximalt uppfångande av koldioxid. 

”Huvudfokus ligger i dag på största möjliga konsumtion. En MSY-baserad förvaltning ställer inga krav på att hänsyn tas till de marina ekosystemtjänsterna, alltså det havet och marina arter gör som bidrar till att förbättra människans livsmiljö. Detta gör dagens förvaltning oförmögen att värna havets nyckelroll i bindandet av koldioxid”, säger Niels Krabbe, forskare i internationell rätt med särskild inriktning mot reglering av biodiversitet, klimat och naturresurser vid Göteborgs universitet, i en kommentar.

Förutom att som i dag reglera hur mycket fisk som får fångas och med vilka redskap och i vilka områden fiske får bedrivas behöver politiken enligt forskarna även se till att en ökning av den marina biomassan gynnas. För det behövs bland annat att bottentrålning förbjuds i havsområden med stora lager av kol, att fisket begränsas fisket av vissa arter och att stora individer sparas i fiskpopulationer, enligt forskarna.

Ungefär en tredjedel av världens koldioxidutsläpp lagras i kolsänkor i havsbottnarna i vad som kallas den biologiska pumpen. Enligt forskarna är därför en av de viktigaste klimatåtgärderna som finns att bevara och öka denna naturliga kolsänka.

Läs artikeln

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev