fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Förslag på nya vattenåtgärdsprogram – ”Hoppas de är förankrade”

Publicerad: 8 december 2020, 10:49

Vattenmyndigheterna föreslår 60 åtgärder i de nya åtgärdsprogrammen.

Foto: Mostphotos

De omfattande förslagen på nya vattenåtgärdsprogram finns nu ute på remiss.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Sveriges fem vattenmyndigheter har nu tagit fram ett förslag på nya åtgärdsprogram för vattenarbetet under åren 2021-2027. Det omfattande underlaget är ute på remiss till den 30 april nästa år. Efter de starka reaktionerna på det nuvarande åtgärdsprogrammet hoppas nu Svenskt Vatten på ett bättre förankrat förslag.

– Vi har precis börjat läsa förslagen och det handlar om över 1 000 sidor. Men jag hoppas att det är mer konkreta förslag med tydligare konsekvensbeskrivningar den här gången och att de är bättre förankrade. Ett stort problem när det nuvarande åtgärdsprogrammet kom var att finansieringen var otydlig, säger Peter Sörngård på Svenskt Vatten till Aktuell Hållbarhet.

Vattenmyndigheterna föreslår 60 åtgärder i de nya åtgärdsprogrammen, vilka beskriver vad Sveriges myndigheter och kommuner behöver göra inom sina respektive ansvarsområden för att följa miljökvalitetsnormerna för yt- och grundvatten. Dessutom finns nu förslag på förvaltningsplaner, föreskrifter om miljökvalitetsnormer och delförvaltningsplaner mot torka och vattenbrist.

Läs vattenmyndigheternas förslag 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev