Vatten och hav
Frankrike får gruvlig kritik för dubbla budskap
Publicerad: 18 februari 2022, 10:12
President Emanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i förgrunden. Bilden är från havstoppmötet One ocean summit. Foto: Ludovic Marin
Landet fick del av äran för framgången med att vilja skydda natur till havs, men enligt miljöorganisationer bidrar Frankrike samtidigt till att ta fram regler för hur gruvbrytning ska ske i djuphavet.
I måndags skrev Aktuell Hållbarhet om EU-kommissionens förslag om att skydda havsmiljön som presenterades tillsammans med Emanuel Macron, president i EU:s ordförandeland Frankrike. Nu riktas kritik från miljöorganisationer mot Frankrike för att ge dubbla budskap, rapporterar nyhetsbyrån Ends.
Kritiken handlar dels om att Frankrike jobbar för att få till stånd en kodex för djuphavsgruvor via internationella havsbottenmyndigheten (ISA) i Jamaica, dels om att landet ännu inte skrivit under moratoriet om att förbjuda djuphavsgruvor tills det finns bättre kunskapsunderlag om dess risker och miljöeffekter, och slutligen om att havstoppmötet inte behandlade frågan om djuphavsgruvor.
Sedan önationen Nauru lämnat in en ansökan om gruvbrytning på havsbottnen med hjälp av ett australiskt gruvbolag har klockan börjat ticka. Enligt regelverket har ISA två år på sig att ta ställning till ansökan och därför har frågan blivit högaktuell.
Enligt ett mejl från UD till Aktuell Hållbarhet så arbetar Sveriges representant utifrån ståndpunkterna att ”värna havsrätten och dess institutioner och att verka för ett starkt miljöskydd kopplat till frågor om djuphavsgruvdrift i linje med Europeiska unionens råds slutsatser den 23 oktober 2020”. I praktiken innebär det förbud mot djuphavsgruvor tills kunskapsunderlaget är bättre och att allt agerande ska ske i linje med försiktighetsprincipen.
Läs även tidigare artikeln ”EU-kommissionen vill reglera djuphavsborrning”