lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Gen bakom multiresistenta bakterier frodas i Delhis dricksvatten

Publicerad: 7 april 2011, 07:40

Stora mängder av genen NDM-1, som bidrar till bakteriers multiresistens mot antibiotika, har hittats i Delhis dricksvatten. Något som kan få allvarliga globala konsekvenser.

Ämnen i artikeln:

Forskning

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


En studie som nyligen publicerades i Lancet Infectious Deseases Journal avslöjar att en gen känd som NDM-1 finns i stora mängder i Delhis dricksvatten.  Genen NDM-1 är orsaken till antibiotikaresistens hos ett stort antal olika bakterier och forskare är nu oroade över att genen kommer att spridas över världen vilket skulle ge allvarliga konsekvenser.

I The Guardian skriver man att det bara är en tidsfråga innan genen når sjukhus genom patienternas magflora och att potentialen till global spridning är mycket stor.

NDM-1 kan göra flera olika sorters bakterier – som e koli och klebsiella pneumoniae – resistenta mot den kraftfulla antibiotikan carbapenems – som används då vanlig antibiotika inte fungerar. Forskare har också spridits till bakterier som orsakar kolera och dysenteri – vilket är extra allvarligt då dysenteri som görs resistent av NDM-1 inte kan behandlas.

Antibiotikaresistenta
bakterier är ett allvarligt hot mot folkhälsan. Enligt Världshälsoorganisationen WHO dör 25 000 EU-medborgare varje år av infektioner från antibiotikaresistenta bakterier.
– Vi måste höja medvetenheten om att vi har nått en kritisk nivå där antibiotikaresistensen nått nivåer utan tidigare motstycke. Dessutom verkar det som att nya antibiotika inte utvecklas tillräckligt snabb, säger WHO:s europachef Zsuzsanna Jakab till The Guardian.

Också i Sverige forskas det på antibiotikaresistenta bakterier och dess DNA. En forskargrupp från Göteborgs universitet har tillsammans med Chalmers gjort en studie där man visar att den del av bakteriernas DNA som ofta bär på antibiotikaresistens, så kallade konjugativa plasmider, är en mästare på att förflytta sig mellan olika typer av bakterier och anpassa sig till vitt skilda bakteriearter. Enligt Göteborgsforskarna är det denna DNA som kan göra att allt fler bakterier blir resistenta mot all sorts antibiotika – vilket är extra allvarligt.

Konjugativa plasmider
är en genetisk del av bakteriernas DNA och forskargruppen har studerat en grupp av de kända bärarna av antibiotikaresistensgener – IncP-1.
– IncP-1-plasmider är mycket potenta ”fordon” för transport av antibiotikaresistensgener mellan bakteriearter. Det spelar alltså inte någon större roll i vilken miljö, i vilken del av världen, eller i vilka bakteriearter antibiotikaresistens uppkommer och ackumuleras. Genom IncP-1-plasmider, eller andra plasmider med liknande egenskaper, som ”fordon” skulle alltså resistensgener relativt lätt kunna transporteras från sin ursprungsmiljö till bakterier som infekterar människan, säger professor Malte Hermansson på institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev