Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Genombrott för Vattenfalls vågkraftssatsning

Publicerad: 17 maj 2011, 07:33

Vattenfall och Pelamis gemensamma vågkraftsbolag, Aegir, får tillstånd att fortsätta utveckla ett område för vågkraftsproduktion utanför Shetlandsöarna.


Ämnen i artikeln:

VågkraftVattenfallCleantechPelamisTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Aegir Wave Power får tillstånd att fortsätta utveckla ett område utanför Shetlandsöarna för vågkraftsproduktion, meddelar Vattenfall. Aegir Wave Power, som till 51 procent ägs av Vattenfall, som har arbetat sedan 2009 med att utveckla området, ser tillståndet som ett genombrott för fortsatt planering.

Det går framåt för Vattenfall och Pelamis.

Det fortsatta arbetet innebär bland annat miljöundersökningar och utvärderingar av området för att säkra nödvändiga tillstånd från de skotska myndigheterna. Det första projektet är på 10 MW och kretsar kring att placera ut Pelamis vågkonverterare i ett område utanför den sydvästra Shetlandskusten.

-Shetlandsöarna har med sina vågresurser, stora möjligheter att utveckla marin energiproduktion, när nödvändiga nätanslutningar till fastlandet finns. Så vi är glada över tillståndet att få påbörja vårt undersökningsarbete, säger Veijo Huusko, chef för Ocean Energy på Vattenfall och ordförande i Aegir Wave Power, i en kommentar.

Under de kommande veckorna ska vågmätarutrustning sättas ut utanför kusten för att avgöra energipotentialen. Ett undersökningsprogram ska också genomföras för att bedöma effekterna av en vidareutveckling som enligt planerna ska beslutas 2015, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News