Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Golfare stjäl vatten från grannarna

Publicerad: 25 augusti 2011, 08:18

Kinesiska golfare bygger hemliga pumpsystem för att stjäla grundvatten från grannarna, rapporterar DN:s korrespondent Torbjörn Peterson


Ämnen i artikeln:

Kina

Det heter inte golfbanor utan ”ekoturistprojekt”. Sedan 2004 har 430 sådana ”projekt” anlagts i utkanterna av de kinesiska storstäderna, skriver DN:s korrespondent Torbjörn Peterson.

Problemet är att golfbanorna konkurrerar om grundvatten i torra områden. Kinesisk media rapporterar om ilskna grannar som tvingas ransonera sitt vatten medan golfbanorna obekymrat fortsätter sin bevattning av gräset.

Många banor bygger – för det mesta olagligt – upp egna pumpsystem för att få till det rätta underlaget. Det finns till och med banor som byggt upp två system – ett synligt och ett annat som i smyg stjäl vattnet.

Men myndigheterna blundar för missbruket eftersom lokala höjdare gärna låter sig bjudas på gratis golf, skriver Torbjörn Petersson.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Kina

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.