Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Google kopplar upp havsbaserad vindkraft

Publicerad: 13 oktober 2010, 10:46

Google investerar stort i ett elnät för att kunna koppa ihop framtida havsbaserade vindkraftverk med det amerikanska elnätet.


Ämnen i artikeln:

VågkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Sökmotorjätten Google har undertecknat ett avtal för att finansiera ett nätverk av undervattensledningar utanför den amerikanska atlantkusten. Systemet ska hjälpa havsbaserade vindkraftverk att koppla upp sig till PJM:s elnät, som täcker 13 stater plus Washington D.C.

Google kommer att satsa över två miljarder dollar i projektet kallat Atlantic Wind Connection (AWC), som när det är klart kommer att kunna förbinda vindkraftverk upp till 32 kilometer utanför kusten. Nätverket kommer att täcka en 56 mil lång sträcka mellan Virginia och New Jersey, skriver BusinessGreen.

Satsar stort på infrastruktur för vågkraft.

Google menar att den nya infrastrukturen kommer att vara avgörande för att påskynda utvecklingen av havsbaserad vindkraft. Regionens relativt grunda vatten gör den extra lämplig för projektet.

– De gör det enklare att installera turbiner 10 till 15 miles (cirka 16 till 24 kilometer) utanför kusten, vilket innebär att vindkraftverken kan dra nytta av starkare vindar och dessutom vara nästan helt utom synhåll från land, säger företagets företrädare Rick Needham.

Och det gemensamma nätet kommer att underlätta för vindkraftoperatörerna.

– Utan projektet skulle de vara tvungna att själva bygga individuella transmissionsledningar från varje havsanläggning till fastlandet, vilket skulle kräva ytterligare tidskrävande tillstånds- och miljöstudier och göra det svårare att balansera nätet.
AWC kommer att börja byggas 2013. När nätet är klart kommer det att kunna överföra 6 000 megawatt energi från havsbaserade vindkraftverk – tillräckligt för att försörja cirka 1,9 miljoner hushåll, enligt Ecogeek.org.

Projektets första fas beräknas att vara i drift 2016 och kommer att inkludera en 24 mil lång sträcka mellan New Jersey och Delaware, med kapacitet för att överföra 2 000 megawatt energi .

Det ska dock noteras att USA för närvarande i princip inte har någon havsbaserad vindkraft. Men Obama-administrationen har planer på att installera 54 gigawatt innan 2030.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News