Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Gratis bubbelvatten ska slå ut flaskvattnet

Publicerad: 27 september 2010, 05:02

Hur får man stadsbor att minska sin konsumtion av flaskvatten? Genom att erbjuda dem gratis kolsyrat vatten i en offentlig dricksvattenfontän. Det är precis vad Eau de Paris gör i och med öppnandet av La Fontaine Pétillante i Reuilly-parken.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Fontänen är en del i Eau de Paris kampanj för att övertyga stadens invånare om att deras vanliga kranvatten duger lika bra som buteljerat vatten. La Fontaine Pétillante kommer under parkens öppettider att erbjuda helt gratis vatten från ett flertal kranar.

Liknande projekt har tidigare genomförts i Milano, där det till exempel finns fontäner med kolsyrat kranvatten på tre IKEA-varuhus. Milanos vattenmyndighet TASM har också börjat bygga vad de kallar ”vattenhus”, anläggningar som erbjuder kallt och rumstempererat kolsyrat vatten i kranar. 24 små stadsdelar innefattas av projektet, som enligt TASM kommer hindra att 5,5 miljoner flaskor hamnar på soptippen. Den höga siffran beror på att endast tio procent av landets plastflaskor återvinns, skriver Inhabitat.

Italienarna är förövrigt världens största konsumenter av buteljerat vatten (räknat per capita). Under 2006 drack man en halv liter vatten per person och dag.

Hursomhelst är fontänerna ett smart koncept som borde kunna användas även i Sverige. Varför inte erbjuda kolsyrat dricksvatten där det finns offentliga cykelpumpar? Och samtidigt passa på att bygga några tusen till av dessa stationer.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.