söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Greenpeace klimatchef: ”Nu får det vara nog, Vattenfall”

Publicerad: 16 november 2009, 09:48

I en replik sågar Greenpeace klimatchef Martina Krüger Vattenfalls resonemang om att företaget måste satsa på kol för att få råd att även satsa på förnybart.

Ämnen i artikeln:

Cop 15GreenpeaceVattenfall

Vattenfalls miljöchef Mariana Davidsson frågar sig varför omvärlden inte förstår Vattenfalls stolta miljöambitioner. ”Pratar vi kanske förbi varandra?” Kontentan av Davidssons inlägg är att det inte går att ställa om till en förnybar energiproduktion idag samt att Vattenfall måste satsa på kol för att få råd att även satsa på förnybart.

Kol är, näst oljesand, det i särklass klimatfarligaste energislag som finns. Det är också det energislag som statliga Vattenfall satsar allra mest på. Hur kan kritiken mot dessa satsningar förvåna Vattenfalls miljöchef? Är Mariana Davidsson verkligen så oinsatt att hon inte förstår vad som står på spel?

Vi har, enligt ledande klimatforskare, cirka fem år på oss att vända trenden med de ökande utsläppen av växthusgaser. Annars riskerar vi att gå mot en fullskalig klimatkatastrof. Vad vi behöver är en dramatisk förändring i hur vi producerar och konsumerar energi – en förändring som är lika nödvändig som den är realistisk om den politiska viljan finns. Ingen säger att vi kan förändra energisystemet på en gång. Men vi kan inte längre fortsätta investera i kolkraft som om klimatförändringen stod och väntade på att vi ska hinna uppfinna ny teknik som kan fixa det hela i efterhand.

Om Davidsson har koll på klimatforskningen så vet hon att vi idag är inne på en mycket farlig väg. Någonstans finns det en kritisk punkt. Var denna brytpunk är, vid vilken temperaturhöjning, kan forskarna inte med säkerhet säga – men vi bör hålla den globala temperaturhöjningen så långt under två grader som möjligt för att försöka vara på den säkra sidan. För når man denna så kallade tipping point finns det inget vi kan göra – då skenar klimatförändringen iväg och blir omöjlig att stoppa. I dess kölvatten följer massvält, krig om krympande naturresurser, massutrotning av djurarter och hundratals miljoner människor på flykt. I värsta fall leder den skenande klimatförändringen till slutet för världens regnskogar, obeboeliga kontinenter och i allra värsta fall får vi en så het planet att inga människor kan leva på den.

Om man har den kunskapen blir det direkt brottsligt att satsa på ännu mer kol nu och hoppas på att tekniken löser problemet i framtiden. Davidson skriver om ”morgondagens lösningar som inte äventyrar vår planet för våra barnbarnsbarn”. Det handlar inte om våra barnbarnsbarn! Det handlar om våra barn. Det handlar om hundratals miljoner människor som lever idag – människor i utvecklingsländer vars liv hotas av de redan pågående klimatförändringarna. För dem är Vattenfall en del av problemet och på inget sätt en del av lösningen. Eller tror Davidsson på allvar att Vattenfalls koldioxidutsläpp blir oproblematiska för att de samtidigt satsar på vindkraft?

Det är
inte för att Vattenfall pratar förbi folk som retoriken om ”en god framtid för våra barnbarnsbarn” inte går hem. Det är helt enkelt för att folk genomskådar de tomma orden. Vi på Greenpeace tycker att det är mycket hoppingivande att allt fler vänder sig mot Vattenfall och säger: ”Nu får det vara nog!”

Martina Krüger, klimatchef för Greenpeace Norden

Läs Vattenfalls debattinlägg av miljöchef Mariana Davidsson här!

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev