Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Gröna städer ska lösa vattenförsörjningen

Publicerad: 22 Augusti 2011, 13:21

Vattenkrisen i världens snabbt växande städer står i centrum för årets upplaga av World Water Week. Miljöaktuellt åkte till Älvsjömässan utanför Stockholm för att pejla in läget


Ämnen i artikeln:

World Water Week

Idag öppnar Värdsvattenveckan i Stockholm med cirka 2500 besökare och över 100 seminarier. I år handlar konferensen om hållbara vattenprojekt i världens snabbt växande städer.

– Våra tekniska lösningar fungerar inte i utvecklingsländerna, det gäller att hitta mer resursnåla alternativ, till exempel återvinna fosfor från sopor, säger Anders Berntell, direktör på SIWI (Stockholm Intrenational Water Institute) som ordnar konferensen.

Anders Berntell säger att de tekniska lösningarna redan finns men att de behöver tillämpas på andra sätt. Det är också den viktigaste frågan för de skandinaviska länderna på konferensen, att hitta resursnåla lösningar för avlopp, vattenförsörjning och energiförsörjning.

Sheela Patel från indiska organisationen Slum Dwellers International ville inte sätta ett pris på vatten i städerna utan säger att vattenkrisen måste lösas genom bättre förvaltning. Hon pekar också på de sociala orättvisorna vid distributionen av dricksvatten i Bombay.

– Det är en stor orättvisa i hur vattnet i städerna distribueras. I Bombay löper vattenledningarna förbi fattiga områden på väg till rikare områden. En sådan situation lär bara de fattiga att stjäla vatten, säger Sheela Patel på presskonferensen under konferensens första dag.

Sheela Patel frågade retoriskt varför vatten till de rika subventioneras men inte till fattiga. Hon poängterar också hur viktigt det är att hitta lokala lösningar för att det ska fungera i praktiken. Det går inte att bygga förtroenden om det inte finns personer, ansikten och namn runt ett lokalt protokoll.

Årets mottagare av vattenpriset, Stephen Carpenter, limnolog från Universitet i Wisconsin, pekade ut jordbruket som en av de största miljöbovarna när det gäller att förstöra värdefulla sötvattenresurser, inte minst genom tillförsel av kväve och fosfor.

– Jordbruket lämnar ett mycket stort ”avtryck” på världens sötvatten och biologiska mångfald, det är där vi måste börja att sätta in åtgärder. Jordbruket är också den sektor som mest driver på klimatförändringarna mest, säger Stephen Carpenter.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

World Water Week

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.