Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Hållbarhetsarbete i motvind: ”Folk blir förvånade när de hör om allt bra vi gör”

Publicerad: 16 maj 2018, 04:04

Bilden av kolkraft som Vattenfall nu vill få bort.

Foto: Cvoelker/ Wikimedia Commons

När man pratar om Vattenfall är det många som minns energijättens kritiserade försäljning av de tyska brunkolsgruvorna. Hållbarhetschefen Annika Ramsköld tycker att det är synd att mediebilden av företaget är så negativ. Hon menar att få känner till alla de saker som Vattenfall faktiskt gör på hållbarhetsområdet.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Fokus för Vattenfalls hållbarhetsarbete ligger på omställningen till ett fossilfritt samhälle. Trots att den statliga energijätten fått mycket kritik för försäljningen av sin tyska brunkolsverksamhet är Vattenfall ett av de bolag som har potential att driva en positiv utveckling på området. Det menar företagets hållbarhetschef Annika Ramsköld.
– När jag är ute bland kunder och partners för att prata om vårt hållbarhetsarbete så säger folk ”Det här är ju fantastiskt, varför är det ingen som berättat om det här?”. Den bild som målats upp i media har varit väldigt negativ men det börjar förändras, säger hon.

Annika Ramsköld.

Vattenfalls målsättning är att bolaget ska vara helt fossilfritt inom en generation. För att det ska bli möjligt krävs en rad åtgärder. Dels handlar det om att arbeta med de egna anläggningarna. Även om Vattenfall sålt av sin brunkolsverksamhet har man fortfarande sju kolanläggningar i Tyskland och Holland. Tanken är att dessa ska ersättas med biomassa eller gas, eller tas ur bruk i takt med att man kan ersätta dem med anläggningar som drivs av förnybar energi. Men mycket av Vattenfalls hållbarhetsarbete sker också i samarbete med kunder och partners.
– Vi använder vår kompetens för att hjälpa våra kunder och de samhällen där vi verkar att bli fossilfria. Vi gör det möjligt för kunderna att producera egen energi med hjälp av till exempel solpaneler. Vi jobbar också mycket med industrierna. Bland annat är vi med och driver Hybrit-projektet, där målet är att producera fossilfritt stål. Vi jobbar även med cementindustrin, raffinaderier och tillsammans med städer och kommuner driver vi flera samarbeten kring smarta, hållbara städer, bland annat tillsammans med Uppsala och Berlin.

Annika Ramsköld har jobbat inom Vattenfall i 28 år. När hon blev bolagets hållbarhetschef 2014 såg hon till att avveckla hållbarhetsstrategin för att istället se till att hållbarhetsarbetet och hållbarhetsmålen integrerades i verksamheten.
– Det har fungerat bra. Idag har vi en liten, central stab som jag leder. Vi stöttar verksamheten, följer upp och ser till att vi arbetar med rätt frågor, berättar hon.

I varje ny kvartalsredovisning kan man nu se hur Vattenfall fattar fler beslut om att fasa ut kol och bygga mer förnybart. Samtidigt håller den negativa mediebilden av bolaget på att förändras berättar Annika Ramsköld.
– Anledningen till att vi gick in och investerade i ett kraftbolag i Tyskland var ju att vi såg möjligheten att införa en ny teknologi. En teknologi vi trodde väldigt mycket på var CCS och det är ju en teknik som fungerar, men på grund av olika faktorer som handlade om lokalbefolkningens acceptans och det låga priset på utsläppsrätter så gick projektet inte att genomföra.

Nu önskar Annika Ramsköld att fler får upp ögonen för det förändringsarbete som Vattenfall gör på hållbarhetsområdet.
– Vi är ett stort bolag med väldigt bred kompetens. Dessutom har vi stort förtroende bland andra bolag, man vill gärna jobba med oss eftersom man ser att vi har förmågan att förändra. Redan för 100 år sedan var vi med och elektrifierade järnvägen och skapade elnätet. Nu är vi bland annat med och skapar infrastruktur för att driva på elektrifieringen av transportsektorn. När vi säger att vi ska bli fossilfria inom en generation så pratar vi inte bara om vår egen verksamhet. Det är därför vi skapat de här samarbetena med stålindustrin, med Cementa, Preem och olika städer, säger Annika Ramsköld.

Annika Ramsköld ser stora möjligheter för Sverige att bygga ut de förnybara energikällorna. Men här finns även utmaningar som måste lösas, inte minst när det gäller lagring och transport av energi från producent till konsument.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.