Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Här är Bolidens och Stockholm Vattens smutsiga slamaffärer

Publicerad: 1 juni 2011, 06:51

Boliden får 12 miljoner av Stockholm Vatten för att ta hand om deras avloppsslam. Boliden sprider slammet i tjocka lager runt sina gruvor, något som går emot Sveriges miljömål.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

SR Ekot rapporterar idag om Boliden och Stockholm Vattens kritiserade slamhantering. I nära tio år har Boliden hanterat avloppsslammet från Stockholms största reningsverk. Avloppsslammet har fraktats upp till Bolidens gruvor i Norrland där slammet använts för att återställa mark efter gruvbrytning. Problemet är att Boliden sprider slammet, som enligt Ekot räknas som rent gödselmedel, i decimetertjocka lager utan att blanda ner det i jorden.

Affärsmodellen ter sig extra märklig då Stockholm Vatten varje år betalar ytterligare miljonbelopp för att miljöcertifiera slammet så att det ska kunna användas inom jordbruket.  Ekot skriver också att hanteringen går emot Sveriges miljömål att återföra näringsämnet fosfor till åkrarna och att flera forskare ser en tydlig övergödningsrisk.
– För mig låter det som ett väldigt farligt experiment. Antingen kommer näringsämnen som fosfor att läcka ut i närliggande vatten, eller så stannar vattnet kvar i gruvan, men näringen sätts inte i kretslopp, säger fosforläckage-experten Petri Ekholm till SR Ekot.

Också  miljöminister Andreas Carlgren ser risker med hanteringen.
– Jag tycker att det verkar bekymmersamt, oroväckande, och med det jag eftersträvar, att fosforn sätts i kretslopp, så kommer man också verkligen behöva förändra mycket av användningen av slammet, säger han till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.