torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Hård kritik mot Vattenfalls ”dumpade” miljökrav

Publicerad: 24 mars 2010, 12:22

Häromdagen kom förslaget till ett nytt ägaravtal för Vattenfall. Kritiken är inte nådig. Läs formuleringarna och bedöm själv.

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Häromdagen presenterade regeringen ebatten om Vattenfalls

En del av Vattenfalls nuvarande ägardirektiv har följande formulering:

Vattenfall ska "inom ramen för affärsmässighet vara ledande i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt hållbar svensk energiförsörjning".

Så här lyder en del av den av regeringen föreslagna formuleringen:

"Vattenfall ska generera en marknadsmässig avkastning genom att affärsmässigt bedriva energiverksamhet så att bolaget tillhör ett av de bolag som leder utvecklingen mot en hållbar miljömässigt hållbar energiproduktion."

– Vi genomför nu formellt det förtydligande som var resultatet av förra årets strategiarbete tillsammans med styrelsen. Vattenfall ska fokusera på lönsamhet, hållbar energi och varumärket, sa näringsminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet tidigare i veckan.

Strax efter offentliggörandet möttes förslaget av hård kritik, bland annat från Miljöpartiet.

– När regeringen nu äntligen ändrar uppdraget för Vattenfall sänker de kraven på Vattenfall istället för att höja dem. Det enda positiva med regeringens ändrade uppdrag är att uppdraget nu även ska gälla Vattenfalls arbete i alla länder. Men det uppvägs inte av att regeringen sänker miljöambitionerna, sa Per Bolund som menar att ambitionerna dumpas.

– Det finns bara en handfull jämförbara bolag i Europa och de tillhör alla branschens smutsigaste. Nu behöver Vattenfall inte ens vara bäst bland dem, det räcker med att man inte är sämst. Att ta bort kravet på att Vattenfall ska vara ledande bland energibolagen är helt oacceptabelt säger Per Bolund.
Även Vänsterpartiet är starkt kritiska.
– Det nya uppdraget förvånar mig inte. Det går helt i linje med att regeringen godtagit att Vattenfall halverar sina vindkraftsinvesteringar samtidigt som det gör mångmiljardsatsningar på fossil, klimatskadlig energiproduktion, säger Kent Persson (V), näringspolitisk talesperson.

Källa: Riksdag och departement

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev