fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

HaV: Låt regeringen pröva vattenåtgärdsprogrammen

Publicerad: 21 maj 2021, 09:44

Flera kommuner och Havs- och vattenmyndigheten vill att regeringen tar upp de föreslagna vattenåtgärdsprogrammen.

Foto: Getty Images

Efter önskemål om en regeringsprövning av de föreslagna vattenåtgärdsprogrammen har nu vattenmyndigheterna bett miljödepartementet ta ställning i frågan.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


De nya vattenåtgärdsprogram som föreslagits av de fem vattenmyndigheterna bör prövas av regeringen. Det menar Havs- och vattenmyndigheten såväl som flera kommuner. När de nuvarande åtgärdsprogrammen skulle beslutas för fem år sedan fick regeringen kliva in i den infekterade diskussionen om programmens utformning och även nu finns starka åsikter om förslagen. Enligt Havs- och vattenmyndigheten framgår det bland annat inte av vattenmyndigheternas samrådsmaterial om åtgärder i föregående åtgärdsprogram har lett till förbättringar i vattenförekomsternas status eller inte.

”Därför anser Havs- och vattenmyndigheten att det är avgörande att de åtgärdsprogram som ska fastställas för 2021–2027 uppfyller de formella kraven i lagstiftningen, att de åtgärder som föreslås är konkreta och effektiva och ger förutsättningar för att målen och miljökvalitetsnormerna ska kunna följas”, skriver myndigheten i sitt yttrande till de föreslagna åtgärdsprogrammen. 

Vattenmyndigheterna har tagit del av uppmaningen om att regeringen ska pröva åtgärdsprogrammen och har därför lämnat in en begäran om prövning till regeringen. Det är nu upp till miljödepartementet att besluta om det ska ske en prövning eller inte, uppger vattenmyndigheterna.

Läs Havs- och vattenmyndighetens yttrande

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev