Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

”Haven håller på att förvandlas till stora soptippar”

Publicerad: 11 augusti 2016, 06:22

DEBATT I höstens budget föreslår vi en satsning på renare stränder, skriver Lars Tysklind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Liberalerna.


Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids största miljöproblem. På många ställen håller haven på att förvandlas till stora soptippar.

Bara på den svenska västkusten beräknas varje år mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter skräp flyta i land. Därför föreslår vi liberaler en satsning på renare stränder i höstens budget.

Nedskräpningen av haven är ett globalt problem. Tyvärr hamnar fortfarande stora mängder skräp i havet och på grund av strömmar och sitt geografiska läge är Bohuslän särskilt drabbad.

Plastföremål utgör den största delen av det marina avfallet och kan bestå av allt från mikroskopiska partiklar till större föremål såsom tunnor, fiskeredskap och kasserade fritidsbåtar.

Det marina skräpet är skadligt på olika sätt. Fiskeredskap och fartyg skadas vilket beräknas kosta de svenska västkustfiskarna tio miljoner kronor varje år. Men framför allt vållar skräpet stor skada på fåglar, fiskar och däggdjur. De skadar sig illa genom att äta eller trassla in sig i skräpet.

Nedbruten mikroplast och små partiklar tar sig in i näringskedjan vilket är skadligt för människor, djur och natur. Förekomsten av mikroplast i ekosystemen känns mycket svåröverskådlig.

Huvudinriktningen måste vara att åtgärda nedskräpningen vid källan, men en viktig åtgärd, under överskådlig tid, är att få bort plast och övrigt skräp från våra stränder.

Städningen av stränderna kostar kommunerna stora belopp varje år. Frågan om ansvaret bör ses som ett delat ansvar mellan stat och kommun. Därför föreslår Liberalerna att Havs- och Vattenmyndighetens ska få i uppdrag att till kommuner fördela medel för städning av stränder.

Vi föreslår i en satsning på totalt 200 miljoner fördelade över fyra år i höstens budget. En sådan satsning skulle leda till renare stränder men även till skapandet av flertalet enklare jobb.

Förutom vinster för miljön så är rena stränder också avgörande för den så viktiga besöksnäringen. Den svenska västkusten är en unik och vacker miljö. Men för att den ska förbli just vacker behöver vi varsamt värna och förvalta den. Det är liberal miljöpolitik.

Lars Tysklind (L), riksdagsledamot, miljöpolitisk talesperson

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.