fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Havsnivåerna stiger mindre än väntat

Publicerad: 15 maj 2013, 11:19

Den mest omfattande studie som hittills gjorts av inlandsisarna visar att havsnivån kommer att höjas mindre än väntat. Istället för en höjning på mellan 1-2 meter år 2100 kan vi vänta oss en höjning på som högst 69 centimeter.

Ämnen i artikeln:

Ipcc

Den mest omfattande studie som hittills gjorts av inlandsisarna visar att avsmältningen kommer att leda till en havsökning på omkring 36,8 centimeter år 2100. Om man adderar effekten av det expanderande havsvattnet (vatten expanderar när temperaturen stiger) beräknar forskarteamet att havsnivån kommer att stiga med mellan 16 och 69 centimeter år 2100.

Det är forskarteamet ”Ice2sea” som utfört den grundliga undersökningen som hamnar mycket nära
uppskattningen i den senaste rapporten från IPCC) 2007, som förutspådde en höjning på mellan 18 till 59 centimeter år 2100.

Vid den tidpunkt då IPCC: s rapport presenterades framstod den som hopplöst optimistisk. Eftersom man inte hade modeller för att beräkna avsmältningen på delar av Grönland och Antarktis hade man dessutom utelämnat dessa i beräkningen.

Efter att IPCC:s rapport publicerats beräknade många forskare att havshöjningen snarare skulle ligga på mellan 1-2 meter men nu visar det sig alltså att IPCC var på rätt spår trots allt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev