Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Hennes vattenrenare överraskar i skarpt test

Publicerad: 4 november 2009, 07:31

Petra Wadströms soldrivna vattenrenare testas i Kenya. Uppfinningens kapacitet överraskar.


Att rena smutsigt vatten på några timmar är en innovation med potential. Det visade sig inte minst förra året när Petra Wadströms innovation Solvatten gav henne Skapa-priset på 400.000 kronor.

Nu testas metoden på den kenyanska landsbygden, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradio. Metoden som är godkänd av bland andra Svenska Miljöinstitutet överraskar då det visat sig att kapaciteten är större än man tidigare trott. Vattenrenaren, som mest ser ut som en svart bensindunk i plast, kan nämligen användas flera gånger per dag och på flera sätt än man tidigare trott, skriver Vetenskapsradion.

Metoden bygger på att smutsigt vatten hälls i plastbehållaren som likt en bok viks ut och riktas mot solen. Vattnet värms till 55 grader och de uppvikta sidorna är försedda med transparent plast som släpper igenom ultraviolett ljus från solen. Det leder till att DNA i de mikroorganismer som kan finnas i vattnet förstörs. Sidorna är solabsorberande och får dessutom vattnet att cirkulera så att allt vatten utsätts för uv-strålningen. Efter tre till fem timmar är vattnet drickbart.

Utöver att ge dricksvatten kan Solvatten ge varmt disk- och tvättvatten. Dessutom kan matlagningsvatten förvärmas.

– Och sen kokar de bara några minuter istället för 20 minuter som är det vanliga för en familj. Så det sparar både pengar och tid att hämta ved och att man kan få rent vatten så många gånger per dag gjorde ett extra lyft, säger Petra Wadström till Vetenskapsradion.

Metoden testas i Kenya med hjälp av bland andra Vinnova.

Se Petra Wadström demonstrera Solvatten på Youtube nedan.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.