måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Hot om sanktioner ska ge EU renare vatten

Publicerad: 18 december 2012, 10:06

Europas vatten håller inte måttet. Därför har EU beslutat att det ska vara möjligt att införa sanktioner mot medlemsländer som inte gör tillräckligt för att förbättra vattenkvaliteten.

Ämnen i artikeln:

EuEu-kommissionenLena EkPolitik

Enligt Europeiska miljöbyrån håller bara 43 procent av EU:s vatten god kvalitet. Enligt ett tidigare beslut ska allt vatten inom EU vara av god kvalitet 2015 – ett mål som det redan nu står klart att man inte kommer att uppnå. Därför enades miljöministrarna igår om en ny strategi för att skydda Europas vattenresurser, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Om vi till exempel tar de länder där närsalter i grundvattnet gör att man inte kan ge vatten till små barn så är det naturligtvis ett väldigt allvarligt problem. Eller där det finns kemikalier i grundvattnet på ett sätt som överskrider gränsvärden, säger miljöminister Lena Ek (C).

Hon konstaterar vidare att EU hittills har misslyckats med sin vattenpolitik, och att utvecklingen i vissa fall till och med har gått bakåt.

– Om vi tittar på kemikaliesidan, och hormonstörande kemikalier, ser vi hela tiden att det blir värre. Även med andra miljögifter som finns i dricksvattnet. Så det är absolut nödvändigt att ta itu med detta.

Den nya strategin innehåller inga nya lagförslag, men däremot möjligheten för EU-kommissionen att införa sanktioner mot medlemsländer som inte gör tillräckligt för att förbättra tillgången och kvaliteten på vatten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev