Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

I pandemins spår: Skyddsmasker och plasthandskar förorenar haven

Publicerad: 10 juni 2020, 09:42

Ansiktsmasker och plasthandskar förorenar nu haven i spåren av den globala pandemin. Bara i frankrike har flera miljarder masker beställs som efter andvändning hamnar i hav och natur.


I takt med att Coronaviruset sprids över världen växer ett tidigare okänt miljöproblem i pandemins spår. Miljontals ansiktsmasker och plasthandskar av engångskaraktär hamnar i naturen och i haven där de landar på havsbotten. Masker som innehåller plast, till exempel, polypropylen, blir en tickande miljöbomb då dess livslängd är över 450 år. 

De senaste veckorna har den franska miljöorganisationen Opération Mer Propre genomfört omfattande dykningar utanför den Franska rivieran och gjort otaliga fynd av kasserade engångsmasker och plasthandskar. Liknade fynd har gjorts utanför de obebodda Soko-öarna som tillhör Hongkong. 

Bara i Frankrike har myndigheterna beställt över två miljarder engångsmasker, skriver Laurent Lombard från Opération Mer Propre i sociala medier och publicerar samtidigt dussintals bilder dykare plockar upp skyddsmasker ur medelhavets azurblå vatten. 

 ”Snart är risken stor att vi har fler masker än maneter i Medelhavet,” skriver Laurent Lombard vidare. 

På Opération Mer Propre Facebooksida finns också en video från havet nära Antibes, som visar hur dykare hitta masker och smutsiga handskar intrasslade i alger och andra av havets växter.

Opération Mer Propre hoppas att bilderna får folk att tänka efter, skaffa sig masker som går att återanvända och tvätta händerna i stället för att kasta latexhandskar i havet. 

Éric Pauget, en fransk parlamentsledamot, från en valkrets på Rivieran har under de senaste veckorna uppmärksammat hur maskerna inte bara hamnar i havet, utan slängs på gatorna och i naturen längs motorvägarna. Han går nu fram med ett lagförslag om kraftiga böter för masknedskräpning och vill få regeringen att stödja inhemska företag som tillverkar masker av biologiskt nedbrytbara material. 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.