Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Indien får Asiens första tidvattenkraftverk

Publicerad: 19 januari 2011, 07:03

London-baserade Atlantis Resources kommer att bygga Asiens första kommersiella tidvattenkraftverk i indiska Gujarat.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikTidvattenkraftMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Atlantis Resources har tillsammans med Gujarat Power Corporation tecknat ett samförståndsavtal med de lokala myndigheterna i Gujarat. Planen är att bygga ett tidvattenkraftverk som ska vara i drift 2013. Den initiala kapaciteten kommer att ligga på 50 megawatt, men det kommer att finnas möjlighet att expandera anläggningen upp till 250 megawatt, skriver Business Standard.

På grund av den stora investeringen kommer projektet att visa nollresultat först efter 8-10 år i drift, men projektet har stora miljömässiga fördelar. Och det finns en enorm potential för tidvattenkraft som energikälla.

– Tidvattenkraft idag är vad vindkraft var för tio år sedan. Den är unik eftersom den, precis som tidvattnet, är mycket förutsägbar och hållbar. Och den har noll visuell påverkan eftersom turbinerna ligger helt under vattnet, säger Timothy Cornelius, vd på Atlantis Resources.

I slutet av förra året blev det klart att Atlantis kommer att leverera turbiner till världens hittills största planerade tidvattenkraftverksprojekt – MeyGen i skotska Pentland Firth, med en förväntad kapacitet på hela 378 megawatt.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.