Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ingen uppslutning kring Centerns Vattenfall-förslag

Publicerad: 2 augusti 2010, 07:27

Maud Olofssons förslag att regeringen ska sälja delar av Vattenfall och istället satsa tio miljarder i ett nytt bolag som ska investera i framtida energilösningar möttes av omedelbar kritik – både från övriga regeringspartier och från oppositionen.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikPolitikRiskkapital

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det var i ett inlägg i DN-debatt i helgen som Maud Olofsson föreslog att regeringen ska minska statens ägande i energijätten Vattenfall. Kritiken kom emellertid omedelbart – både från samarbetspartierna i regeringen och från oppositionen.
– Någon försäljning är inte aktuell för oss. Det vore inte ansvarsfullt att driva det nu. Vi prioriterar ansvar för statsfinanserna och ren och ny energi, säger Moderaternas energipolitiska talesperson Anna Kinberg Batra till Dagens Nyheter.

Moderaterna
lämnar emellertid en liten öppning och säger sig kunna tänka sig en kompromiss – om rätt läge dyker upp kan man tänka sig en eventduell försäljning av delar av Vattenfall till externa intressenter som vill "vara med i omställningen till ren och ny ny energipolitik". Men då ska intäkterna i första hand gå till att stärka statsfinanserna.

Inte heller Folkpartiet eller Kristdemokraterna tycker om förslaget med ett särskilt bolag som ska investera i framtida energilösningar. Däremot uppskattar man förslaget att sälja delar av Vattenfall.

Oppositionen sågar däremot förslaget rakt av och Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Thomas Östros säger till DN att en försäljning skulle skada Sverige.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev