Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Inlandet förstör Shanghais vatten

Publicerad: 23 Augusti 2011, 09:49

Industrialiseringen av inlandet skapar problem för Shanghais vattenförsörjning, rapporterar WWF-experter på World Water Week.


Ämnen i artikeln:

World Water Week

Det blir allt svårare med vattenförsörjningen för Shanghais 23 miljoner invånare. Det handlar inte bara om stigande havsvattennivåer som gör att saltvatten tränger in och förstör sötvattnet.

En av de viktigaste orsakerna till den dåliga vattenförsörjningen är flera stora infrastrukturprojekt uppströms Yangtzefloden, framförallt gigantiska bevattningsprojekt och vattenkraftsdammen Tre Raviner i inlandet.

– Inlandets industrialisering och dammbyggen försämrar situationen och gör det i praktiken omöjligt att garantera en god vattenkvalitet, säger WWFs sötvattenchef Li Lifeng på en presskonferens på World Water Week i Stockholm

Li Lifeng har varit med att ta fram rapporten Big Cities Big Water Big Challenges. Det jättelika kraftverksdammen Tre Raviner har redan förstört stora vattenvolymer och nu planerar flera andra regioner i inlandet att bygga sina egna dammar.

För att möta hotet har Shanghai byggt stora vattenreservoarer för att täcka upp förlusterna men det kostar enligt Li Lifeng ”miljardtals dollar” och kommer ändå inte att garantera en god vattenkvalitet .

Ett sätt att minska miljöbelastningen vore enligt honom att stadsborna betalar en vattenavgift.

– Men det förutsätter att man tydligt pekar ut vad som förstör ekosystemen uppströms och sedan sätter ett pris på vad vattnet är värt för Shanghaiborna. Först därefter kan staden börja förhandla med samhällen uppströms Yangtze, säger Li Lifeng till Miljöaktuellt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

World Water Week

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.