Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Klartecken för vattenåtgärdsprogrammen – regeringen avfärdar kritiken

Publicerad: 10 juni 2022, 08:43

Nu ska de kritiserade vattenåtgärdsprogrammen genomföras.

Foto: Getty Images/DuxX

Invändningarna mot de föreslagna vattenåtgärdsprogrammen får inte gehör från Regeringen.


Ämnen i artikeln:

Havs- Och VattenmyndighetenVattenrening

Vattenmyndigheternas förslag på åtgärdsprogram för åren 2021-27 som kritiserats hårt av flera kommuner får nu grönt ljus av regeringen. Den regeringsprövning av åtgärdsprogrammen som skett på begäran av ett 40-tal kommuner samt Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu avslutad och regeringen har beslutat att vattenmyndigheterna ska fastställa åtgärdsprogrammen.

”Arbetet med att leva upp till kraven i EU:s vattendirektiv till 2027 behöver skyndas på. I och med dagens beslut kan detta viktiga arbete fortsätta samtidigt som det blir tydligare för alla berörda parter vad som gäller”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Kommunerna och HaV begärde en regeringsprövning då de ansåg att förslaget bröt mot gällande lagstiftning samt att åtgärderna inte var finansierade.

”Regeringen framhåller att vatten är vårt viktigaste livsmedel. Det här är ett viktigt steg för att trygga bland annat dricksvattenförsörjning, men även för att få bukt med flera andra miljöproblem, övergödning och miljögifter för att nämna några”, säger Irene Bohman, vattenvårdsdirektör vid Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt, i en kommentar.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.