Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Koldioxidutsläppen försurar våra kusthav

Publicerad: 8 januari 2013, 10:10

Ny forskning visar att våra koldioxidutsläpp kommer att bidra till försurning av Västerhavet och Östersjön.

Ämnen i artikeln:

ForskningKlimatförändringarKoldioxidutsläppÖstersjön

Försurning på grund av ökade koldioxidhalter i atmosfären är ett relativt nytt hot mot haven. Nu visar forskning från Göteborgs universitet att även Västerhavet och Östersjön kommer att drabbas.

– Kusthavens ekosystem är utsatta för många olika hot där övergödning och utfiske är det vi hittills mest studerat. Nu ser vi också att förhöjda halter av koldioxid kommer att öka stressen på de marina ekosystemen, säger Anders Omstedt, forskare vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Att koldioxidutsläppen är ett hot mot koraller i varma hav är känt sedan tidigare, men man har trott att Östersjön skulle klara sig bättre på grund av övergödningen och de mycket syrefria bottnarna. Nu vet man att det inte stämmer.

– Den ökade övergödningen leder till att säsongsvariationerna i pH kommer att öka och långsiktigt kommer pH att minska, det vill säga att vattnet kommer att bli surare, säger Anders Omstedt.

Dessutom kommer Västerhavet och Östersjön att påverkas ytterligare av högre temperaturer och förändringar i sötvattentillförseln.

– Alla dessa effekter, som i sin tur är relaterade till klimatförändringar orsakade av ökade växthusgaser, verkar mot ett surare hav. Men det är halterna i atmosfären som mest avgör hur sura kusthaven kommer att bli.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev