Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Koraller kan klara höjda vattentemperaturer

Publicerad: 25 April 2014, 09:19

Koraller anpassar sig till höjda vattentemperaturer bättre än vad man hittills trott. Det ger förhoppningar om att världens korallrev kan klara klimatförändringarna.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarKorallrev

En ny studie som publiceras i tidskriften Science visar att koraller har lättare att acklimatiserade sig till nya temperaturen än man tidigare trott. Det rapporterar Sveriges Radio.

I studien, som utfördes i Stilla havet, flyttade forskare koraller mellan platser med varmare och kallare vatten i revet och det visade sig att korallerna som flyttats till det varmare vattnet anpassade sig till de nya temperaturerna på bara några år.

Det är tidigare känt att koraller kan anpassa sig genom evolution, men eftersom korallerna har lång livslängd är det en långsam process. Men den nya studien visar alltså att anpassningen går snabbare än man hittills trott, något som väcker förhoppningar om att korallerna kan klara klimatförändringarna.
Studien säger dock ingenting om korallerna kan anpassa sig till surare vatten, vilket också är en konsekvens av en ökande koldioxidhalt i atmosfären.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.