Vatten och hav
Kostnad för klimatanpassning höjer kommuners vattennota
Publicerad: 6 oktober 2014, 09:15
Den senaste tidens översvämningar på olika håll i landet har visat hur sårbara flera kommuners vattenledningar är. En ny rapport visar också hur vattenpriset påverkas.
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 oktober.
Den nya Nils Holgersson-rapporten, som tagits fram av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO, visar att kostnaderna i landet för vatten och avlopp i genomsnitt höjts med 3,6 procent det senaste året.
I rapporten ”flyttas” en trerumslägenhet genom landets samtliga kommuner. Medelkostnaden för vatten och avlopp är cirka 4 110 kronor per lägenhet och år, men skillnaderna är stora. Stockholmarna får exempelvis fem glas vatten för samma pris som invånarna i Tanum betalar för ett.
Enligt rapporten har den senaste tidens översvämningar på olika håll i landet visat hur sårbara flera kommuners vattenledningar är. Men från Nils Holgersson-gruppens sida poängterar man att det är viktigt att inte låta kunderna stå för hela kostnaden vad gäller de klimatanpassningsåtgärder som framöver behöver genomföras.
Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, säger till Miljöaktuellt:
– Frågan är förstås vilka som då ska drabbas av kostnaderna. Och det är det vi vill lyfta. Kan man till exempel få pengar från EU, kan man få statliga pengar, ska det här ske via skattefinansiering eller taxefinansiering – de här diskussionerna har inte ens startat i Sverige.
I framtiden väntas priserna stiga med högre krav på klimatanpassning.
– Det svenska vattnet kommer att kosta mer pengar, sade Johan Möllerström, vd för Malmberg Water och ordförande för Varim som samlar de svenska vattenreningsföretagen, när han deltog i Miljöaktuellts seminarium ”Vatten i framtidens stadsplanering” på Elmiamässan i förra veckan.
– Vattnet i många andra europeiska länder kostar 50-100 procnet mer än i Sverige idag. Vi tar dagens vattenkvalitet och pris för givet, sade Möllerström och menade att vi i Sverige på sikt kommer att röra oss mot en europeisk prisbild.
Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, bekräftar den troliga utvecklingen och sade att det finns ett stor investeringsberg i form av bland annat eftersatt underhåll, klimatanpassning och säkring av vattentäkter.
– Den stora frågan är vem som ska betala. Den frågan måste upp på bordet snart, sade Björn Risinger under Elmiamässan.
Miljöaktuellt, redaktionen