måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Krav på nationell strategi för vatten

Publicerad: 5 september 2022, 09:16

Vilka ska prioriteras vid torka i Sverige? Bild från Skellefteälven. Foto: jojoo64

Sverige saknar en plan för hur vattnet ska användas och vilka som ska prioriteras vid framtida vattenbrist. Varningen kommer från organisationen Svenskt Vatten, som efterlyser en nationell strategi för vatten.

Ämnen i artikeln:

RegeringenHavs- Och Vattenmyndigheten

SS

Sten Sjögren


Sverige behöver en samlad ha en samlad plan för hur vattnet ska användas, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten.  Nästa regering uppmanas att ta fram en vattenstrategi och att vattenfrågorna ska samlas under statsministern.

Trots varningar om ökad risk för torka och översvämningar i framtiden, så saknar Sverige en strategi för hur vattnet ska användas. Där kan det anges vilka grupper som som ska prioriteras om det blir vattenbrist, eller hur man ska ransonera vattnet vid torka, 

Nu uppmanar branschorganisationen Svenskt Vatten nästa regering att ta fram en nationell vattenstrategi och att vattenfrågorna ska samordnas under statsministern, enligt TV4 Nyheterna.

”I Sverige har vi en jättespridd ansvarsfördelning. SMHI ansvarar för det vatten som kommer uppifrån, Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för våra sjöar och hav, SGU ansvarar för grundvatten, Livsmedelsverket har hand om dricksvattenproduktionen, länsstyrelsen ansvarar för tillsynsfrågorna och så har vi vattenmyndigheterna som jag faktiskt är osäker på – trots att jag jobbar i den här branschen – vad de faktiskt gör för nånting”, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt vatten till TV4.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev